Begeleiden van veranderprocessen
De transitie van oud naar nieuw
De verandering? We zitten er allemaal middenin…
Ze zeggen dat we aan de vooravond staan van de vierde industriële revolutie. Volgens ons zitten we daar al middenin. Robotisering, nanotechnologie, big data, energie-neutraal leven en de participatiemaatschappij is taal van nu en niet van morgen. We ervaren meer en meer dat we in een “on demand” economie terechtkomen. Dit betekent dat organisatievormen, samenwerkingsvormen en sociale stelsels sterk veranderen. Het oude top down reorganiseren werkt allang niet meer. We gaan steeds meer op organische wijze met elkaar de samenleving vormgeven. De rollen veranderen en daarmee ons identiteitsbesef. Dit gaat in kleine stapjes, die als bijzonder ingrijpend kunnen worden ervaren. Deze veranderingen vragen heel veel van ons verandervermogen.
Vermogen om te veranderen
De rollen en de wijze waarop we georganiseerd zijn veranderen. We weten allemaal dat het plaatje van de ideale manager uit de jaren ‘90 (command and control) een heel andere is dan het huidige ideaalbeeld beeld van een manager. Denk maar eens aan de paradox wanneer je manager bent van een zelfsturend team. Van managers en leiders wordt steeds meer verwacht dat ze voldoende zelfkennis in huis hebben om niet in de eigen valkuil van ‘oud gedrag’ te kukelen als de situatie heftig wordt. Dit vraagt om zelfreflectie en flexibiliteit om zichzelf te kunnen herdefiniëren als leider en mee te kunnen blijven bewegen.
Daar beginnen we in onze aanpak, hoe kunnen we jouw vermogen als leider van een ontwikkeling en verandering vergroten? Wanneer ben je dienend en ondersteunend en wanneer ben je juist uitdagend of bepalend?